thumbnail

Balaton

Badorterna, av vilka många börjar på namnet Balaton-, bildar en nästan 200 km lång kedja längs sjöns stränder och lite längre bort hittar man ett mjukt kuperat landskap, som gjort för vandringar och cykelturer med intressanta naturfenomen och spännan-de sevärdheter.
De som lever här har i sekler livnärt sig på fiske och vinodling och under de senaste decennierna även på turism. Den långsmala sjön är ganska grund, framför allt på den mycket långgrunda södra sidan, och blir det tidigt badvarmt. Badsäsongen sträcker sig från början av maj till mitten av september och här finns också goda möj-ligheter att segla, vindsurfa och sportfiska. På vintern fryser ofta sjön till och då kan man till och med ägna sig åt isjaktsegling. Runt hela sjön har man anlagt en cykelväg och på många ställen kan man hyra cyklar.

Här har man odlat vin sedan romartiden, så varför inte utforska vad de många vin-gårdarna kan erbjuda? Eller kanske sköta om kropp och själ på något av spa-hotellen vid den märkliga termalsjön i Hévíz

Kis-Balaton, “Lilla Balaton”, är ett våtmarksområde, där tiotusentals fåglar häckar i vassruggarna och här kan man se 150 av de 370 arter, som är inhemska i Ungern. De flesta är hägrar, skarvar, snäppor, rörsångare och biätare, men här finns också den mycket sällsynta snövita ädelhägern. Naturreservatet kan besökas med guide och fågellivet kan studeras från vaktstugor och utsiktstorn, som byggts på flera stäl-len i det stora våtmarksområdet.

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev