thumbnail

Gdansk

Upptäck den svensk-polska gemensamma historien i Gdansk

Gdansk – En vacker stad med historia

Här härjade Karl X under sina polska fälttåg på 1600-talet och här inleddes andra världskriget med tyska marinens anfall på fästningen Westerplatte. Det var också i Gdansk, på numera nedlagda Leninvarvet, som Lech Walesa eldade massorna, bildade frihetsrörelsen Solidaritet och därmed bäddade för kommunismens fall.
Gdansk tar dig rakt in i medeltiden med sin tusenåriga historia, bland annat som Hansastad. Idag är den återuppbyggda Gamla Stan flanörernas paradis med Mariakyrkan, gamla kranen och den långa kajen som främsta attribut. En av de vackraste delarna är långa gatan och långa torget, som tillsammans kallas ’’den kungliga vägen’’
Stadsdelen Oliwa är berömt för sitt cistercienser-kloster från 1100-talet och för sjöslaget som svenskarna förlorade 1627. Året därpå sjösattes svenska flottans stolthet Regalskeppet Vasa och som vi vet gick det inte så bra. Katedralen är belägen på samma plats som den tidigare klosterkyrkan. Den har en rokoko-orgel som musikintresserade besökare nästan vallfärdar till för att beundra tonerna från 7 896 pipor
Heliga Birgittas kyrka blev kanske mest känd på 1980-talet som den plats dit medlemmarna i Solidaritet helst gick för att be. Men kyrkan har också en svensk anknytning; Den heliga Birgittas kvarlevor vilade här på vägen från Rom tillbaka till gravplatsen i Wadstena.
Sopot, med sitt charmiga Grand Hotel vid Polens egen Riviera, är kanske mest berömt för sin träpir. Den heter Molo och tar dig 512 meter rakt ut i Östersjön. Från hotellets veranda kan man blicka ut över milsvida sandstränder.

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information och priser.

 

Pris:

Begär Offert

Skriv in ditt namn:

E-post: *

Telefon dagtid:

Ämne:

Skriv in ditt meddelande: *