thumbnail

Polens Riviera

Besök den vackra bärnstenskusten denna sommar med oss ​​​​CE Travel AB

GDANSK – En vacker stad med historia

Här härjade Karl X under sina polska fälttåg på 1600-talet och här inleddes andra världskriget med tyska marinens anfall på fästningen Westerplatte. Det var också i Gdansk, på numera nedlagda Leninvarvet, som Lech Walesa eldade massorna, bildade frihetsrörelsen Solidaritet och därmed bäddade för kommunismens fall. Gdansk tar dig rakt in i medeltiden med sin tusenåriga historia, bland annat som Hansastad. Idag är den återuppbyggda Gamla Stan flanörens paradis med Mariakyrkan, gamla kranen och den långa kajen som främsta attribut. En av de vackraste delarna är berömt för sitt cistercienser-kloster från 1100-talet och för sjöslaget som svenskarna förlorade 1627. Året därpå sjösattes svenska flottans stolthet Regalskeppet Vasa och som vi vet gick det inte så bra.Katedralen är belägen på samma plats som den tidigare klosterkyrkan.
Heliga Birgittas kyrka blev kanske mest känd på 1980-talet som den plats dit medlemmarna i Solidaritet helst gick för att vara. Men kyrkan har också en svensk anknytning; Den heliga Birgittas kvarlevor vilade här på vägen från Rom tillbaka till gravplatsen i Wadstena.
Sopot , med sitt charmiga Grand Hotel vid Polens egen Riviera, är kanske mest berömt för sin träpir. Den heter Molo och tar dig 512 meter rakt ut i Östersjön.

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev