thumbnail

Besök Zakopane under Vinter 2023

En av de mest kända semesterorterna, Polens vinterhuvudstad, ligger vid foten av Tatra-bergen och är den högst belägna staden i Polen. För turister finns här goda övernattningsmöjligheter och restauranger. En linbana går till bergstoppen Kasprowy Wierch och en kabeljärnväg till Gubalówka.

Här finns även många skidliftar och skidbackar på slutningen av berget Krokiew. Landskapets skönhet, de många sport – och kulturevenemang, bl.a. den årligen återkommande Internationella folkdansfestivalen i september lockar besökare från hela världen. Den lokala folkkulturen är här väl bevarad.

 

Zakopane är en perfekt skidort för barnfamiljer med backar som passar alla, slädfärder, mycket snö, billiga liftkort och ett nybyggt spa. Det finns gott om bra restauranger och utanför diskoteket väntar hästdroskan på att köra hem folk i vinternatten.

(…) Nästa morgon tar vi bussen till Bialka Tatrzańska, ett skidområde med olika liftar och nedfarter. Både liftkort samt att hyra skidor och pjäxor är billigt. Priserna är så bra att många passar på att hyra en privat skidlärare för en timme.

De flesta backar är lätta och vi andra med alla backar innan det är dags att prova termalbadet Terme Bania som ligger precis bredvid backen. Badet är mycket fräscht med olika avdelningar. På familjeavdelningen är det mycket folk och glada barn som stojar och plaskar i vattnet. Utomhus finns en stor pool med varmt vatten som ångar i kylan.
Hélène Lundgren,  Allt om Resor ➦

 

Polen har många fina vandringsområden . Skidsportorten Zakopane, med en mängd hotell och pensionat, är en bra bas. Stans turistbyrå säljer en bra vandringskarta med förslag på rutter, svårighetsgrad, tidsangivelser med mera.

Via halvdags- och heldagsturer kan du nå flera fina dalgångar, till exempel Dolina Strazyska med vattenfall och blomsterängar, vackra Dolina Bialego och Dolina Chocholowska med fin utsikt över Tatrabergen och Dolina Koscieliska som bland annat bjuder på kalkstensklippor och grottor.

Zakopane ligger dessutom på tröskeln till höga Tatrabergen (Karpaterna) med snöklädda toppar och spektakulära vyer. Trots den dramatiska naturen finns det åtskilligt som är lätt att nå.
Per Johnsson,  Svenska Dagbladet ➦

 

Vandra bland molnen i sagolika Tatrabergen
På gränsen mellan Polen och Slovakien ligger ett vandringsparadis med smaragdgröna sjöar och dramatiskt tagga klippor. Utmärkta leder tar dig nästan överallt, men eftersom bergskedjan är kort är det aldrig långt till god mat och en skön säng, skriver resebloggen The Culture Trip.

De flesta som kommer till Tatrabergen har Zakopane på den polska sidan som bas, en liten stad som nås med tåg, buss eller hyrbil från Krakow på bara 1,5 timme.
Giewont är en av de populäraste topparna att bästa, både för att den är lätt och för den mäktiga korset toppen. Men det i särklass mest besökta målet är den vackra fjällsjön Morskie Oko.

Polen och Slovakien är med i EU och antalet rutter har ökat markant jämfört med i början av 2000-talet. Då var det minst sagt utmattande att korsa gränsen på den enda dåligt underhållna leden. I dag kan man göra det lite som man vill.

 

 

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev