thumbnail

Eger

Eger är Ungerns vackraste barockstad, ligger som en amfiteater mellan de skogsklädda Mátrabergen och de vilda Bükkbergen i norra Ungern.

De ottomanska turkarna, som intagit Buda 1541, belägrade Eger i september 1552 men lyckades inte ta borgen trots att de var minst sex gånger fler än försvararna. Under den 40 dagar långa belägringen deltog också Egers kvinnor aktivt i försvaret. Den här segern är central i ungersk historia och har odödliggjorts genom Géza Gárdonyis roman “Egers stjärnor”.

Men här finns även sevärdheter av alla möjliga slag: landets näst största katedral, ärkebiskops lycéet, otaliga byggnader i barock och rokoko samt Europas nordligaste osmaniska minaret. Köp gärna hem en bra årgång av Egri Bikavér (Tjurblod från Eger) som är traktens mest berömda vin.

Den turkiska perioden har även berikat staden med ett äkta turkiskt bad.

Eger har idag c:a 65.000 innevånare och stora delar av innerstaden är bilfri. I stort sett så når du alla sevärdheter i staden på c:a 20 minuters promenad.

I Eger finns flera trevliga kaféer och restauranger för såväl lunch eller middagar. Var-för inte ett besök i dalen Szépassonyvölgy (den vackra kvinnans dal) där hundratalet vinkällare ligger på rad. Här finns alla möjligheter till att bekanta sig med lokalproducerat vin.

Vill man ändå lämna staden för en utflykt finns möjligheter till ridning eller körning med Lippizaner hästar i Bükkbergen, grottvandring i enorma droppstensgrottor eller varför inte bad i varmt thermalvatten inne i grottorna. Vi kan även ordna cykelturer i bergen. Eger når man från Budapest med tåg eller buss på knappt två timmar.

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev