thumbnail

Warszawa

Pulsen i Warszawa
Pulsen slår snabbast i Polens huvudstad, vars skyline har sin tydligaste kontur i det ”förlåtna” Kulturpalatset, men hotellkomplex och multinationella kontor skjuter upp snabba rotskott mitt i tvåmiljonerstaden. Man kan behöva varva ner i det minutiöst renoverade Gamla stan…

Du ser honom på långt håll – den svenske kung som gjorde Warszawa till Polens huvudstad. Gustav Vasas son son Sigismund flyttade 1596 från dåvarande huvudstaden Krakow och lät bygga sitt slott i Warszawa. Han vakar fortfarande över slottet från sin 22 meter höga kolonn.

När vi så lämnar ströget och affärsgatan Nowy Swiat, låt oss gå vidare in mot warszawa bornas återuppbyggda stoltheter, slottet Zamek Królewski och Gamla stan. Idag kan man nästan inte se att allt raserades under andra världskriget.

Symbolen för det polska folkets oberoende är det kungliga slottet som ser lika imponerande ut idag som när det stod klart år 1619. Härifrån kan man gå vidare in på Swietojanska Gatan, förbi Jesuitkyrkan och beskåda den äldsta kyrkan i Warszawa, Johannes Katedralen (med rester av larvfötterna från en sovjetisk stridsvagn).

Snart befinner du dig inn på torget i Stare Miasto (Gamla stan) och möts av alla husfasaderna som tysta trängs med varandra, noggrant kopierade från ritningar, fotografier och gamla målningar.
Hela Gamla stan är sedan 1980 med på FNs världsarvslista. Här kan du vila ut en stund fjärran från storstadspulsen och belöna dig med en kall öl på ett kafé eller bara ströva runt i de trånga gränderna bland gallerier, restauranger och muséer.

Med all rätt är Warszawa stolt över sitt återuppbyggda hjärta, men pulsådern är nog ändå det handelscentrum som växer upp runt Kulturpalatset – ”gåvan” till det polska folket från ryssarnas kommuniststyre. Direkt efter kommunismens fall i Polen ville man riva denna jättelika “spettekaka”. Så småningom har warszwaborna vant sig vid detta 230 meter höga landmärke, framförallt eftersom den ligger mitt i city och dess enorma rymd innebär stora möjligheter. Här finns gott om olika nöjen att välja bland som t ex biosalonger, pop konserter, caféer och teatrar..

En skön avkoppling är de populära sommarkonserterna i Lazienkiparken. Här spelas pianokonserter i skuggan av statyn som föreställer landets store tonsättare Fryderyk Chopin – med vindbrus i håret. Hans sista vilja var att om kroppen begravdes i Paris så skulle åtminstone hans hjärta komma tillbaka till Polen. En urna i Heliga korsets kyrka visar att han fick sin sista önskan uppfylld.

Ett av måstena i Lazienkiparken är Palatset på vattnet, som byggdes om från att ha varit en kunglig badpaviljong till ett sommarpalats och nu är det ett museum. Inte långt från palatset finns en amfiteater, uppbyggd i romantikens anda som en ruin efter antika förebilder och med en kanal som skiljer scenen från sittplatserna.

Jazz har alltid spelat en stor roll i det polska musiklivet. I över 40 år har man arrangerat Jazz Jamboree – en riktig klassiker som är Polens största och äldsta jazzfestival. Här kan du lyssna till de mer klassiska dragen i den moderne jazzen.

Brunch på Bristol är en klassiker som ger dig anledning att få klä upp sig lite extra. Ett enormt buffébord väntar dig och kyparna reagerar på varje lillfinger. Här firade man Marie Curie när hon fick Nobelpriset 1911. När du smält maten väntar så småningom Nationaloperan med en av världens största scener. Här kan du uppleva de stora opera uppsättningarna och lyssna till internationella gäst solister.

 

 

 

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev