thumbnail

budapest

Budapest – Donaus drottning
Budapest är inte bara salamikorven i Saluhallen och Gellérts termalbad. Det är också musiken, dansen och vinet. Och östra Europas Paris kan tävla med Wien om Europas bästa bakverk.Tala om centralort – i Budapest bor en femtedel av ungrarna! Buda och den yngre Pest var två städer som förenades 1873.

I dag är stadsdelarna sammanbundna av nio vackra broar öfver Donau, som mäktigt men fortfarande delar staden. (Buda är bergssidan och Pest är platt– där har du minnesregeln!) .Med Saluhallen i ena änden av den gröna Frihetsbron och Gellértbadet vid det andra brofästet på Budasidan har du utgångspunkter för Ungerns kulturella centrum..

Långt där borta i soldiset skymtar du Margaretaön, en nästan tre kilometer grön oas mitt i Donau, ett slags motsvarighet till Kungliga Djurgården i Stockholm. Här kan du bo på hotell, antingen på det klassiska Danubius Grand Hotel Margitsziget eller hotellet vägg i vägg – Thermal Hotel Margitsziget – det modernare. Men på närmare håll, alldeles vid brofästet ligger Gellértbadet med sina bassänger samt ångande badkar där du, iklädd ett höftskynke, bara orkar med ett par minuter i den hetaste bassängen med det 38-gradiga vattnet.

Efteråt känns det skönt med en professionell massage för att mjuka upp de stela musklerna från fotvandringen. Tillbaka över bron och in i den ärevördiga Saluhallen med nationalsymbolen salamikorven och de många färgglada paprikabergen. Känn doften och bli sugen. Ta en gulasch (gulyás) eller en lángos på stående fot, så som många budapestbor gör på lunchen.

 

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev