thumbnail

Pécs

Pécs var kulturhuvudstad 2010 och ligger söder om Mecsekbergen i sydvästra Ungern. Innerstaden har de senaste åren renoverats och är idag en pärla. Redan romar-na odlade vin här, staden blev biskopssäte 1009 och 1367 inrättades landets första universitet. Ett flertal moskéer finns också kvar från de ottomanska turkarna som här-jade i Pécs. Under stadens 2000-åriga historia har den alltid haft en internationell prägel, där armenier, greker, kroater, serber, tyskar och ungrare levt sida vid sida.
Pécs är i dag den mest multikulturella staden i Ungern, med allt man kan önska sig när det gäller upplevelser; Museer och konstgallerier, teater- och musikevenemang, ett livligt folkliv på gator och torg och mysiga caféer.

I närheten hittar du vindistrikten Villány och Szekszárd varifrån några av Ungerns bästa röda viner kommer. De säljs även i Sverige, men en merlot eller en cabernet sauvignon smakar så mycket mer här, där de framställs. Här finns flera “vinvägar” och under vinfestivalen i oktober tar många vinvänner någon av vägarna och provar de bästa (och kanske flesta) sorterna i vinbyarna.

Längre söderöver ligger Harkány och Siklós som är två lugna favoriter nära gränsen till Kroatien. Kurorten Harkány är sedan 1823 känd för sitt svavelhaltiga termalvatten, som innehåller sulfidjoner i gasform och som inte förekommer någon annanstans i världen. Badanläggningen ligger i ett naturskönt område på 13,5 hektar. Siklós, som är den sydligaste staden i Ungern, andas historia med sin välbevarade medeltida borg och Malkocs Bejs moské från mitten av 1500-talet. Det tidigare franciskaner-klostret är numera ett centrum för ungersk och utländsk keramik.

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev