thumbnail

JUL I POLEN

På julafton, den viktigaste dagen under julfirande i Polen, familjer samlas och lämnar en plats ledig för en oväntad gäst, medan barnen kikar ut genom fönstren för att leta efter den första stjärnan och uthärdar 12 traditionella rätter innan de faktiskt får träffa jultomten. Tiderna förändras, politiker kommer och går och Polen är inte vad det var för 50 år sedan, men de polska jultraditionerna förblir oförändrade. Julen är fortfarande och kommer förmodligen alltid att vara den viktigaste högtiden för polska familjer i Polen och utomlands.

Det polska julfirandet kombinerar internationella traditioner som att dekorera julgranen och ett besök från jultomten, med polska sådana, som oplatek, köttfri meny på bordet och ett fjäll av julkarpen i plånboken för nästa års lycka och välstånd.

Även om många aspekter av livet i Polen blivit mer och mer sekulariserat, är en bön eller en passage från bibeln om Jesus födelse fortfarande en viktig början av julaftonsmiddagen i många familjer, liksom handfull hö symboliserar hans födelse i stallet under den vita, omsorgsfull struka julduken. Familjen bryter oplatek, juloblater som symboliserar det heliga brödet, som ett tecken på försoning, kärlek och lyckönskningar.

Vad kommer härnäst är en fråga om familjens tradition och regionala influenser men en sak är oförändrad: julaftonsmiddagen är alltid köttfri. Rödbetssoppa, så kallad barszcz, med svampfyllda dumplings som kallas små öron – Uszka, i vissa hem, och en svampsoppa i andra; före ett urval av fiskrätter och … ännu fler dumplings – fyllda med surkål och svamp, för en gångs skull.

 

 

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev