thumbnail

Ryssland – resfakta

Resfakta Ryssland

Tidsskillnad
Sommartid ligger både Finland och St Petersburg – Sverige: +1 timme. Övrig tid är det +2 timmar.

Pengar
Valutan i Ryssland är ryska rubel (RUB).
1 SEK = cirka 7 RUB ♦ 100 RUB = 14,20 SEK
100 SEK = ca 705 RUB ♦ 1000 RUB = ca 142 SEK
(Säljkurs på Forex.se 13/9 2018).

Internationella kreditkort går att använda på flesta hotellen, i de flesta butiker, på alla större restauranger och i varuhus. I storstäderna finns det gott om möjligheter att ta ut kontanter i bankomater – säkrast och bekvämast, rekommenderas!

Dricks
I Ryssland brukar man ge runt 10 procent i dricks på restauranger, caféer och barer, eller avrunda notan uppåt om servicen har varit bra. Hotellpersonal och taxichaufförer brukar inte få dricks. På rundresor förväntar de lokala guiderna sig ett visst belopp som tack för sina tjänster.

Äta ute
Hyggliga restauranger i Ryssland brukar ha samma prisnivå som i Sverige. Prisspannet är dock mycket större – från billiga serveringar till flotta restauranger med mycket höga priser.
Alkoholdrycker är relativt billiga men räkna med att fina viner kostar som hemma eller mer.

Internet och telefon
Den internationella landskoden för Ryssland är + 7.
Att ringa eller surfa i mobilen kan vara mycket dyrt! Hör gärna med din mobiloperatör om priser för surf eller samtal från Ryssland. De flesta hotell erbjuder internetanslutning, ibland mot betalning. De flesta restauranger och caféer har WiFi.

Eluttag
I Ryssland har man 220 volt med samma uttag som i Sverige.

Vatten
Hotell och större restauranger håller modern standard. För säkerhets skull bör du inte dricka kranvattnet, utan istället dricka vatten på flaska.

Hälsa & försäkringar
Reseråd och information om eventuella vaccinationer för resor i Ryssland finns på 1177 Vårdguiden.
En reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen bör räcka för att täcka eventuella kostnader vi sjukdom etc. Fråga gärna ditt försäkringsbolag om de rekommenderar dig något tilläggsförsäkring.

Pris:

Begär Offert

    Newsletter

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev